Tu cum îți vorbești?

Cum să fii bun cu tine și să devii cel mai bun prieten al tău

Fii bun cu tine, devino cel mai bun prieten al tău. O propoziție interesantă, nu?

Deseori ne dorim ca ceilalți să ne respecte, să ne vorbească frumos, să se poarte bine cu noi, să ne aprecieze. Însă noi în ce masură facem toate acestea…cu noi înșine? Tu cum te porți cu tine? Cum îți vorbești? Când și cum ai grijă de tine? Când îți îndrepți atenția și către tine?

Ne dorim atenție, iubire și apreciere… din partea celorlalți. Dar noi ne oferim toate acestea?

Să fii bun cu tine în fiecare zi este o experiență minunată, este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine.

Deseori, în ședințele de psihoterapie și consiliere psihologică aud, de la persoanele cu care colaborez,  întrebarea: Dar cum să fac asta, cum să fiu mai bun cu mine?

și aproape instant apare și răspunsul, tot, din partea lor, ca și o explicație: ,,dar eu sunt bun cu mine, sunt atent la nevoile mele, îmi cumpăr mereu ce îmi place, mănânc orice doresc, uneori când sunt extenuat mă relaxez uitându-mă la un film sau ieșind cu prietenii“; ,,mă duc în orice vacanță îmi doresc în fiecare concediu și nu mă abțin de la nimic“.

E foarte bine că faci toate aceste lucruri pentru tine, dar oare e suficient? Oare doar oferindu-ți recompense exterioare înseamnă să fii bun cu tine, să ai grijă de tine?

Prin întâlnirile cu psihoterapia ajungi rapid să afli că nu e suficient J și că nu doar aceste recompense și premii înseamnă să fii bun cu tine. Ci că e necesar să fii bun cu tine și din interior.

Rămâne încă întrebarea: ce să facem mai mult?

Iată câteva recomandări, testate:

Fii un prieten bun și suportiv cu tine.

Mai ales atunci când ai făcut ceva ce îți activează criticul interior, care îți spune: „nu ai făcut bine…“, ,,trebuia să faci așa și așa, nu ești atent“, etc.

Atunci fii înțelegător cu tine și vezi partea pozitivă, întreabă-te ce poți învăța din acestă experiență și ce poți face diferit data viitoare, fără a te blama.

Învață să te auto-apreciezi

Ia-ți 2 minute în fiecare seară pentru a te auto-aprecia: Notează trei aspecte pentru care te apreciezi astăzi (sigur sunt mai multe, dar notează măcar 3). Învață să te auto-apreciezi, să te vezi în lumină pozitivă, să înlături încetișor autosabotorul din tine (așa cum îl numim în psihoterapie) sau vocea critică.

Cum îmi vorbesc

Cel mai important aspect lucrat în ședințele de psihoterapie și consiliere psihologică rămâne încrederea în sine. Baza multor obiective și strategii de lucru în psihoterapie este de fapt (re)creșterea încrederii, uneori chiar dezvoltarea ei.

Și un exercițiu simplu, de bază, este observația, auto-observația (atunci când ești în afara ședințelor de psihoterapie).

Observă:

  • Cum îți vorbești tu ție în anumite situații.

Poate nu te simți foarte bine pregătit atunci când te duci la o întâlnire importantă. Observă ce cuvinte îți adresezi, mai degrabă negative: ,,nu sunt bun, nu fac față”, etc? Transformă-le rapid, vorbește-ți pozitiv. La ce te ajută să folosești acele cuvinte negative?

  • Cum gândești despre tine.

Schimbă treptat tendința de a-ți vorbi negativ, folosind afirmații pozitive despre tine (amintește-ți, auto-apreciere).

  • Cum te prezinți în fața celorlalți?

Observă atitudinea ta, ce spui despre tine, cum te carcaterizezi, observă tiparul de prezentare pe care îl ai.

Schimbarea începe de la conștientizare și continuă cu acțiunea constantă și perseverența.

Testează aceste recomandări, în măsura în care ți se potrivesc, cu tenacitate, zi de zi, și observă schimbările care se produc. Pentru a atinge obiectivele dorite: repetă, repetă, repetă.

Aici găsești un alt exercițiu ușor și util: http://psihologonlinediana.com/dezvoltare-personala-si-exercitii-de-relaxare/

P.S.: Sunt curioasă cum le integrezi în viața ta și în ce măsură îți sunt utile, aceste recomandări, așa că, te rog, simte-te liber să îmi scrii despre experiența ta practică cu aceste exerciții.

Descoperă în articolele viitoare, în domeniul psihoterapie, despre ce presupune propriul sabotor și vinovăția simțită de a fi bun cu tine și de a face lucruri pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *