Dezvoltarea personală, ce înseamnă de fapt?

În societatea noastră există mulți oameni care sunt foarte nemulțumiți de viața lor pentru un motiv sau altul. Oricare ar fi motivul pentru care sunt nefericiți, există, fără îndoială, modalități de schimbare. Uneori este nevoie de o schimbare în carieră sau situație. Alteori este pur și simplu o schimbare în modul în care oamenii gândesc. Uneori, amândouă. Este vorba despre dezvoltarea personală.

Dezvoltarea personală este un proces; un proces prin care vă veți (re)descoperi si veți găsi metode  pentru a vă îmbunătăți situația familială, cariera, spiritualitatea, starea emoțională și orice alt aspect al vieții.

În esență, dezvoltarea personală presupune luarea de decizii conștiente despre tot ceea ce faceți, modul în care gândiți și modul în care reacționați la situații.

Dezvoltarea personală vă poate ajuta să obțineți tot ceea ce ați visat mereu, aflând cum să vă folosiți resursele și potențialul.

Unul dintre cei mai mari pași în dezvoltarea personală este schimbarea modului de a gândi, lărgirea perspectivei, dar și însușirea unor instrumente necesare pentru a face fața diverselor situații. Dacă credeți că puteți face mai bine, veți face. Dacă credeți că sunteți blocați într-un loc de muncă, fără familie sau prieteni care să vă susțină și fără perspective de viitor mai bun, cu siguranță așa este. Este vorba doar despre ce alegeți să vedeți și căror gânduri le acordați o mai mare importanță.

Un alt pas important pentru dezvoltarea personală este stabilirea unor obiective care pot fi obținute.

Acest lucru nu înseamnă că visul tău nu poate fi obținut. Dar, dacă te gândești permanent la scopul de a fi milionar cu o familie de succes, te vei simți destul de deznădăjduit, căci acest obiectiv pare atât de departe de a ajunge. Stabilirea obiectivelor care pot fi obținute înseamnă pur și simplu că stabiliți obiective care conduc la obiectivul final.

Este vorba de luarea de măsuri. Când decideți că aveți nevoie de hrană în frigider, acesta nu apare automat. Trebuie să faceți o listă de produse alimentare, să mergeți la magazin alimentar, să cumpărați obiecte, să le cumpărați, să le aduceți acasă și să le puneți în frigider. Obținerea unui obiectiv mare este la fel. Nu vei ajunge peste noapte. Se trece printr-o serie de pași sau obiective mai mici, pentru a vă găsi calea.

Ținte mai mici vă ajută, de asemenea, să vedeți imaginea mai mare. În loc să vă gândiți că nu veți atinge niciodată obiectivul final, veți vedea progresul pe care îl faceți pe măsură ce îndepliniți fiecare obiectiv mai mic și mai ușor de obținut. Acest lucru vă va oferi un sentiment de împlinire, precum și vă va ajuta să vă schimbați gândirea.

Pentru unii, dezvoltarea personală este, de asemenea, o chestiune de depășire a eșecurilor anterioare pentru a vedea ce este posibil în viitor. Adesea, comentariile negative ale prietenilor și ale familiei pe parcursul vieții pot fi greu de depășit. Eșecurile trecute, sau doar sentimentul că ceva este un eșec, sunt un alt obstacol major. Există modalități de depășire a acestor obstacole.

Dezvoltarea personală este într-adevăr despre a face schimbări.

Găsirea resurselor pentru a face schimbări.

A muta obstacolele din trecut, a stabili obiective și a găsi fericirea nu este întotdeauna ușor, dar totul se poate obține.

Pentru cei care au nevoie de ajutor suplimentar în mutarea obstacolelor din trecut și de a face aceste schimbări, un consilier sau antrenor de dezvoltare personală poate fi, de asemenea, de mare valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *