Despre schimbari…

Schimbarile se intampla zilnic in viata noastra, insa de cele mai multe ori nu suntem constienti de ele.

Schimbarile pe care ni le dorim de la noi, pentru noi, necesita un proces constient si continu.

E un proces frumos prin care evoluezi, descoperi, te dezvolti.

Multi dintre noi simt ca avem nevoie de schimbare, dar nu stim cum sau de unde sa incepem.

Uneori desi simtim, nu facem ceva activ in sensul de a produce schimbarea.

Pentru ca e mai usor („daca a mers pana acum, va merge si de acum inainte“), pentru ca nu stim cum, pentru ca nu e prea confortabil, pentru ca iesim din zona de confort, pentru ca …

Sunt foarte multe „pentru ca“ care ne tin pe loc, care ne impiedica sa evoluam, care ne limiteaza din a fi persoanele care ne dorim si stim ca putem fi.

Acest “pentru ca” ce inseamna, de fapt? Te ajuta in vreun fel?

Iti voi relata povestea unui om minunat pe care l-am intalnit, pentru a vedea mai clar in ce fel schimbarea depinde in cea mai mare masura de a actiona.

Alina este avocat, isi iubeste meseria, pe care si-a ales-o din propria dorinta. Alina preia cele mai complicate cazuri si isi da toata silinta sa obtina cele mai bune rezultate in munca ei.

Are 35 de ani, este casatorita, fara copii. Si-a construit impreuna cu sotul casa pe care si-a dorit-o mereu, ii are pe cei doi catei de care e foarte atasata, iar in fiecare concediu experimenteaza locuri noi, despre care se intereseaza in detaliu.

Parintii au sustinut-o intotdeauna in alegerile ei. Mama era o fire protectiva, iar tata era des plecat in delegatii si vorbeau destul de rar.

Cu un an in urma, tata s-a imbolnavit grav, sase luni a facut investigatii, tratamente, iar Alina a sperat mereu ca isi va reveni.

Alina a simtit de multe ori in viata ei stari de emotie puternica, de teama, de neliniste, ganduri care se tot repetau in mintea ei, ganduri legate de instabilitate, de sanatate, de imaginea pe care o are in lume.

In acele luni in care tata era in spital, Alina a inceput sa observe amplificare acelor stari interioare.

Stari care pana atunci, desi existau, nu erau atat de intense: agitatie interioara, neliniste, stari de oboseala, ganduri obsesive legate de faptul ca s-ar putea imbolnavi.

In scurt timp a avut primul atac de panica. Atunci s-a speriat foarte tare.

A fost primul moment in care s-a intrebat ce este in neregula cu ea, ce i se intampla. Si a inceput sa fie tot mai preocupata sa inteleaga de unde vin starile ei, ce le provoaca, cum sa scape de ele, dar pe masura ce timpul trecea, starile deveneau si mai intense si mai dese.

Se afla intr-o perioada a vietii ei in care nu mai putea avea contact cu nimeni din exterior, adormea foarte greu si se trezea obosita, cu ganduri despre cat de grea va fi ziua.

A renuntat la o parte din cazurile pe care le avea pentru ca orice solicitare o irita si agita foarte tare, nu mai putea merge la cumparaturi sau in oras cu prietenii, orice contact ii provoca o stare de agitatie.

Astfel, a pus pauza carierei si s-a izolat pentru a se proteja (dupa cum spunea ea). Vazand ca nimic nu se schimba, cu dificultate a decis sa ceara indrumare pentru a afla cum poate iesi din aceasta situtatie.

Acum, Alina este in procesul de schimbare.

A inceput sa isi reia cazurile si chiar unele noi, a inceput din nou sa ia contact cu prietenii si a devenit consienta de ea, de cauzele starilor ei, de cum le poate gestiona si cat de important e sa actionezi pentru a schimba ce simti ca nu e in regula, fara a astepta sa treaca de la sine.

Cum a reusit Alina sa depaseasca situatia de criza?

Prin indrumare si practica sustinuta, in primul rand:

– a constientizat influenta propriilor ganduri  (acele ganduri negative ii creau si amplificau starea de ingrijorare, de indoiala, de agitatie) si a inceput procesul de transformare a lor

– a descoperit ca in interiorul ei are toate resursele necesare pentru a fi ea cu adevarat si pentru a-si crea starea de bine (abilitati – perseverenta, rabdare, creativitate- care erau blocate de starile intense de neliniste)

– a aflat noi tehnici prin care sa isi creasca nivelul de energie (inca este in proces)

– isi cultiva, in fiecare zi, gandirea pozitiva (fara a ignora ceea ce simte) si a inceput sa observe imapctul gandurilor si cuvintelor pe care si le autoadreseaza.

Acestea sunt o parte din metodele pe care Alina le foloseste pentru a gestiona starile prin care trece si se afla pe un drum al schimbarii, in care fiecare zi este o calatorie catre sinte foarte interesanta si plina de noutati.

Schimbarea se produce prin actiune, prin indrumare catre directiile potrivite, prin sustinere in intreg demersul.

Fa primul pas! Actioneaza!

E mai usor sa previi decat sa tratezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *