Depresia și simptomele depresiei

De-a lungul vieții trecem prin diverse etape, luăm parte la evenimente neplăcute, experimentăm o gamă variată de trăiri și situații. Cineva drag moare, trecem printr-un divorț sau o despărțire, pierdem un loc de muncă sau nu reușim să atingem cu success fiecare țel propus și nu numai.

Și, astfel, în viața noastră apar stări de stres, tensiune, neliniște, tristețe, nefericire, apatie. După o perioadă de zile sau săptămâni, reușim să ne adaptăm situației și să revenim la activitătile obișnuite.

Acestea sunt stările depresive firești, să le zicem, pe care cu toții le experimentăm în diverse sau în urma anumitor situații.

Atunci însă când aceste stări ne împiedică să desfășurăm activitățile curente sau pe care înainte le desfășuram cu ușurință, iar acum depunem un efort ridicat pentru a le realiza, și acestea persistă mai mult de două săptămâni, putem vorbi despre tulburarea depresivă sau depresia, pe scurt.

O stare perdominantă de tristețe, anxietate, nefericire, neliniște, o stare depresivă, descrisă ca „n-am chef de nimic”, de asemenea chiar și o stare de nervozitate, iritare crescută și frustrare, însoțită de apatie, adică lipsa de intres, plăcere și energie pentru multe din activitățile care altă dată erau considerate plăcute, retragerea din sfera socială, evitarea de a avea contact cu prieteni, cunoștințe, izolarea, sunt primii indicatori pentru depresie.

Apoi, această perioadă este însoțită de schimbări în apetit, și drept urmare schimbări în greutate; persoana în cauză poate mânca mai mult, însă de cele mai multe ori, în cazurile de despresia se întâlnește situția în care persoana prezintă o scădere a poftei de mâncare.

Un alt indicator este legat de somn, perturbarea somnului. Cea mai des întâlnită tulburare a somnului este insomnia. Adica, persoanele fie adorm foarte greu și dorm puține ore pe noapte, fie se trezesc în timul nopții sau foarte devreme și nu mai pot adormi.

De asemenea, apar și indicatori care țin de atitudinea persoanei, de mișcările ei; persoana poate prezenta o stare de agitație, mișcându-și continuu mâinile sau neputând să stea într-un loc sau opusul, persoana prezintă o stare de lentoare, adică se mișcă cu greutate, vorbește lent, cu pauze și un ton foarte scăzut sau chiar nu mai vorbește deloc.

Depresia este indicată și de extenuare, lipsă de energie și stare de oboseală constantă, fără a face vreo activitate solicitantă. Orice activitate, oricât de simplă, ca de exmplu, îmbrăcatul sau spălatul, pot fi extrem de obositoare si solicitante.

Apare frecvent sentimentul de inutilitate și vină, scăderea încrederii și stimei de sine, persoanele acuzându-se deseori pentru situații sau decizii care nu țin neapărat de ei.

De multe ori, apar mari dificultăți de concentrare, scăderea capacității de memorare și o deteriorare a capacității de a gândi și lua decizii.

Frecvent, aceste stări sunt însoțite de gânduri în legătură cu moartea, idei, planuri de suicid și tentative și chiar punerea în aplicare a planurilor suicidare. Persoanele își fac tot felul de scenarii în legatură cu sinuciderea. Unele persoane ajung chiar să pună în practică aceste planuri; altele, doar relatează aceste idei.

Aceste gânduri sunt dese și cu o intensitate ridicată. Motivele sunt de a pune capăt acestei stări profund dureroase emoțional sau de a se evita anumite obstacole, dificultăți.

Așadar, simptomele depresiei sunt:

  • stare de tristețe însoțită de apatie, lipsă de chef
  • retragerea socială, evitarea contactelor
  • modificări ale apetitului, de obicei scăderea poftei de mâncare
  • insomnie
  • stare de agitație sau lentoare în mișări, vorbire, gândire
  • lipsă de energie (chiar și pentru activitățile necesare: îmbracat, spălat) și oboseală frecventă, fără a desfașura activități solicitante
  • sentimentul de inutilitate și vină
  • dificultăți de memorare, concetrare a atenției, de luare a deciziilor
  • ideație de suicid

Atunci când cel puțin patru din aceste simptome se manifestă pe o perioadă de cel puțin două săpămâni, este posibil să avem de-a face cu depresia.

Cereți ajutor de specialitate atunci când simțiți nevoia, și atunci când treceți prin perioade dificile; nu sunteți singuri!

E mai ușor și eficient să previi decât să tratezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *