Construiește un nou TU

Să trăiești cu stări de anxietate intense nu e ușor. Gestionarea acestor stări înseamnă găsirea unui echilibru.

Fă un pas în spate și devino propriul observator. Observă în ce fel te ajuți, în ce fel îți vorbești, ce fel de dialog interior ai cu tine, despre tine.

FII BUN CU TINE

A fi om înseamnă să simți diverse emoții, printre care și anxietate, neliniște, emoții negative. A fi om înseamnă să fii și vulnerabil, confuz, uneori apatic.

Uneori emoțiile par că vin de nicăieri și nu știm cum să le controlăm. Nici nu trebuie să le controlăm, ci să devenim conștienți de ele, de starea emoțională pe care o avem, să le acceptăm și să găsim strategii de adaptare și gestioanare a acestor stări, fără ca ele să se prelungească în timp.

Așadar, nu ignorăm emoțiile pe care le trăim, le identificăm, le conștientizăm și folosim strategii de adaptare.

NU TE ÎNVINOVĂȚI PENTRU CĂ TE SIMȚI RĂU

Dincolo de faptul că simți o stare de anxietate, de panică, de frustrare, de rușine, mai pui încă tensiune pe tine simțindu-te rău pentru că te simți…rău: ,,Ce se ÎNTÂMPLĂ cu mine?,, , DE CE mă simt așa?,, ,etc.

Să te judeci pe tine în aceste momente e ca și cum ai mai adăuga încă o cărămidă la suferința ta. Te ajută în vreun fel să gândești rău despre tine, să te judeci, să îți creezi gânduri negative despre tine?

E nevoie de curaj pentru a simți și pentru a te confrunta cu aceste emoții dificile, cu stările de anxietate și cu atacurile de panică. Iar tu ești o persoană foarte curajoasă, folosește-ți acest curaj pentru a transforma aceste stări în unele pozitive.

Fii atent la dialogul tău interior, nu te judeca prea aspru.

ACCEPTĂ CE ESTE ÎN PREZENT

Acceptarea este primul pas către a înțelege și a schimba ceva. A accepta nu înseamnă că ești de acord cu tot ce ți se întâmplă sau că îți place să ai stări de anxietate, stări de panică, stări negative.

Acceptarea înseamnă să accepți că simți ceea ce simți, fără a te supăra pe tine.

Accepți ce ți se întâmplă, ce simți, fără a ignora ceea ce simți, fără a încerca să fugi sau să pretinzi că nu există acele stări.

Să accepți că anumite stări ocazionale de anxietate, de durere, de frustrare sunt normale și nu sunt un semn că e ceva în neregulă cu tine.

Acceptă că uneori te poți simți anxios, nu ignora ceea ce simți și nu te blama.

OFERĂ-ȚI COMPASIUNE ȘI ÎNȚELEGERE

Cu cât vei începe să fii mai conștient de anumite lucruri despre tine, de anumite stări ale tale, cu cât vei începe să le accepți, fără a te învinovăți pentru ele, cu atât vei începe să fii mai înțelegător și mai blând cu tine.

Desigur, la început poate fi dificil, mai ales, dacă ai tendința de a fi foarte critic cu tine.

Privește-te pe tine ca pe cineva care trece printr-o perioadă dificilă și care se străduiește să despășească aceste provocări, ai grijă de nevoile tale cât mai bine cu putință. Dacă ar fi vorba de un prieten apropiat cum te-ai purta cu el? Te porți la fel și cu tine?

Când vei fi mai înțelegător cu tine și îți vei oferi mai multă compasiune și iubire, nu vei mai simți atat de intense stările de anxietate. Te vei simți cumva eliberat și mai liniștit.

Toată lumea are zile mai puțin bune, depinde de tine ce perspectivă ai asupra ta, asupra acestor stări, asupra lucrurilor.

A învăța să fii mai înțelegător cu tine și să îți oferi mai multă grijă, compasiune este un alt pas important în a gestiona anxietatea și atacurile de panică.

Iată 4 întrebări la care ai putea reflecta:

  1. Pot fi mai blând sau mai plin de compasiune cu mine și cu ce mă confrunt? Dacă nu, ce mă împiedică?
  2. Ce mi-e teamă că s-ar putea întâmpla dacă mă opresc să din a mă purta dur cu mine?
  3. Sunt mai înțelegator cu persoanele dragi decât cu mine? Dacă da, de ce cred că se întâmplă așa?
  4. Care sunt costurile și beneficiile de a fi atât de dur cu mine?

Dacă această idee de a-ți oferi compasiune și de a fi mai bun cu tine este nouă pentru tine, s-ar putea să ți se pară puțin ciudată și va necesita puțin timp și antrenament să te obișnuiești să fii blând cu tine.

Un prim pas este să urmărești cum îți vorbești.

Aici găsești un articol despre acest subiect: http://psihologonlinediana.com/tu-cum-iti-vorbesti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *