Consiliere Psihologică – online sau la cabinet

Acum când timpul pare că nu ne mai ajunge și lucrurile se mișcă într-un ritm rapid, iar aproape totul se face în mediul online, și o mare parte din psihologi au început să desfășoare servicii de consiliere psihologică online, nu doar în cabinet.

Au existat destule discuții despre aceste două variante de a face consiliere psihologică.

Pe de o parte, unii susțineau doar consilierea individuală, în cabinet, argumentând că astfel relația psiholog-client este autentică, pe de altă parte, unii susțineau că online vor putea beneficia de consiliere psihologică mai multe persoane în nevoie.

Cum dreptatea este a tuturor și fiecare situație are părți bune și părți mai puțin bune, vă emit mai jos câteva din avantajele, dar și dezavantajele consilierii psihologice online și în cabinet.

Le voi prezenta într-o manieră cât mai obiectivă, astfel tu vei putea decide care din cele două variante ți se potrivește mai bine.

Consilierea psihologică realizată față în față, în cabinet este o variantă practicată încă de la începuturi și a fost foarte preferată de specialiști deoarece interacțiunea directă creează o legatură și o relație autentică între cele două persoane implicate în procesul consilierii psihologice, pe de o parte psihologul, pe de cealaltă, clientul.

În urmă cu ceva timp se considera că acel client care nu mergea la cabinet și prefera confortul spațiului cunoscut, nu era destul de implicat și nu își asuma pe deplin procesul consilierii; între timp ideile s-au schimbat deoarece au apărut situații în care deplasarea la cabinet nu este posibilă.

Consilierea psihologică online oferă posibilitatea oricui, din orice colț al lumii, să apeleze la sprijin psihologic specializat, chiar în limba lui maternă.

Astfel, dacă ești în Danemarca, de exemplu, dar nu stăpânești bine limba, și treci prin perioade dificile sau pur și simplu ai nevoie de îndrumare psihologică și nu găsești nici un specialist în noua țară care să vorbească limba ta, atunci o variantă potrivită este consilierea psihologică online. O cautare pe internet va indica multe site-uri și psihologi care oferă servicii de consiliere psihologică și în mediul online.

Apoi, există și multe persoane, care deși sunt în țara natală, își doresc să apeleze la serviciile unui psiholog, dar lucrează foarte mult și consideră un obstacol deplasarea la cabinet, din lipsă de timp. Atunci, apare această ocazie: consilierea psihologică online, care este privită ca o modalitate de “economisire” a timpului.

De asemenea, prin intermediul online, pot beneficia de consiliere psihologică și persoanele care nu se pot deplasa de la domiciliu din cauza unor afecțiuni fizice. Iar pentru ei aceasta posibilitate de consiliere poate fi una din singurele surse de ajutor psihologic.

Am intalnit, de altfel și persoane care aveau cu adevarat nevoie de ajutor și sprijin psihologic, însă nu puteau pleca de acasă fie pentru că aveau un copil și nu aveau cu cine să îl lase, fie erau persoane care sufereau atacuri de panică atunci când erau nevoite să meargă în locuri noi, fie nu puteau pleca neînsoțiți de acasă.

În aceste situații, consilierea psihologică online este o oportunitate pentru ei și un prim pas către ajutor.

În mediul online, desfășurarea fără întreruperi a procesului de consiliere este dependentă de conexiunea la internet, iar uneori aceasta poate fi slabă. Iar pentru a avea deplină confidențialitate, e nevoie să vă asigurați că sunteți într-un loc liniștit, unde nu vă deranjează cei din jur, nicidecum într-o cafenea sau în parc.

Se poate ca aceasta variantă a consilierii psihologice să necesite mai multă implicare, atât din partea consilierului, cât și a clientului, iar relația de autenticitate și încredere să se construiască într-un ritm mai lent. Însă în cele din urmă, scopul consilierii psihologice este de a ajuta, sprijini și îndruma cât mai mulți oameni care au nevoie, iar prin consilierea online se oferă acces la acestea și celor care pe moment nu au posibilitatea de a ajunge direct la cabinet.

Așadar, oricare din variante ți se potrivește, îți recomand să apelezi la ajutor de specialitate atunci când simți că ai nevoie.

E mai ușor să previi decât să tratezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *