Ce face un consilier psihologic?

Probabil mulți se întreabă: Ce face un consilier psihologic? Cu ce se ocupă el de fapt?

Înainte de a răspunde la aceste întrebări, voi lămuri ce este consilierul psihologic.

Consilierul psihologic este un psiholog, absolvent licențiat al facultății de psihologie, care după încheierea studiilor de licență, a urmat o formare (master sau cursuri profesionle acreditate) de lungă durată, 2-3 ani.

În această perioadă el a beneficiat de multe ore de dezvoltare personală și autocunoaștere, a lucrat practic cu alte persoane, dar mai ales cu el însuși; pentru ca la finalul acestor ani, să poate fi abilitat și pregătit să ofere suport, susținere și îndrumare psihologică de specialitate. Și după acești 2-3 ani, încă o perioadă, consilierul psihologic se află sub supervizarea profesională a altor colegi/profesori, cu o experiență mai îndelungată.

Ce face consilierul psihologic?

Prin metode psihologice, consilierul psihologic intermediază și ghidează procesul de autocunoaștere, de îmbunătățire a calității vieții din punct de vedere psihologic. El îndrumă și sprijină procesul de dezvoltare personală. De asemenea, el previne și reglează diferite dezechilibre și problematici de natură emoțională, cognitivă sau de comportament.

Cu alte cuvinte, ghidează persoana care se află într-o situație dificilă, să își regăsească propriul drum, propriile soluții.

Atunci când au o problemă, o dificultate, o neînțelegere, o stare mai puțin bună, oamenii apelează de cele mai multe ori la un prieten, o rudă, sau altcineva apropiat, evitând să contacteze consilierul psihologic.

Un prieten, o rudă poate oferi suport, desigur, însă nu specializat, de multe ori prietenii dau sfaturi subiective, din proprie experiență și pot influența într-un mod nepotrivit alegerile și drumul persoanei în dificultate.

Consilierul psihologic însoțește persoana în găsirea propriilor soluții, îl sprijină să ia propriile decizii, nu o direcționează către ceva ce poate nu îi este potrivit, ci o ghidează, prin întrebări cu sens și prin alte metode psihologice către a găsi drumul propriu. De asemenea, ajută persoana, prin procesul de dezvoltare personală, să își regăsească și folosească resursele interioare la un nivel ridicat, să se cunoască mai bine, să își îmbunătașescă anumite abilități; în funcție de necesitățile și obiectivele fiecărei persoane care apelează la el.

Toate acestea se realizează împreună cu clientul, procesul de consiliere psihologic fiind unul dinamic și nu unilateral.

Adică, consilierul psihologic nu dă sfaturi, rețete și indicații numai bune de urmat, nici nu ar avea cum pentru că fiecare persoană e diferită și ce e potrivit pentru cineva, nu e potrivit pentru altcineva.

Consilierul psihologic poate, în schimb, să facă recomandări, sugestii, fără a forța sau direcționa clientul.

Un consilierul psihologic profesionist deschide noi perspective și facilitează procesul de dezvoltare a persoanei. El este un obervator exeterior al problemelor clientului și deține cunoștințe de specialitate în legătură cu comportamentul uman, dezvoltarea umană, problematicile psihologice, cunoaște cum și ce metode să utilizeze pentru a ajuta și sprijini persoana.

Acum că știm ce face consilierul psihologic, voi enumera mai jos și câteva situații în care este indicat să apelați la el, dumneavoastră sau cineva cunoscut care se regăsește în una din situații. Când:

 • vă simțiți depășiți de diverse situații, simțiți că nu mai faceți față problemelor și nu mai aveți energie pentru activitățile cotidiene;
 • aveți frecvent stări depresive, sunteți des obosiți și nu mai puteși dormi bine;
 • doriți să luați o decizie și aveți dificultăți în acest sens;
 • treceți printr-o perioadă de adaptare (v-ați schimbat locul de muncă, s-a petrecut ceva nou/deosebit în familia/viața dvs, etc);
 • copii dvs trec prin perioade mai dificile sau se adaptează mai greu la mediul școlar din noua țară și nu știți cum să gestionați această situație;
 • doriți să aveți o comunicare mai eficientă cu cei din familie și din jurul dvs;
 • doriți să găsiți noi resurse și soluții potrivite pentru nevoile dvs, pentru a rezolva dificultățile în care vă aflați;
 • întâmpinați situații pe care nu știți cum să le gestionați: la locul de muncă, în familie sau în relații;
 • deseori vă simțiți stresat și aveți o stare de irascibilitate
 • doriți să găsiți propriul drum profesional, personal

De asemenea, consiliere psihologica de cuplu este utilă atunci când:

 • nu reușiți să mai comunicați la fel ca înainte;
 • există dese conflicte și certuri;
 • gelozie;
 • temeri în legătură cu partenerul;
 • infidelitate;
 • probleme legate de sexualitate;
 • nu puteți cădea de accord asupra unei decizii;
 • apar dificultăți sau idei diferite în legătură cu creșterea și educarea copiilor;
 • când vă aflați în situația de a decide o separare, divorț, despărțire;
 • oricând simțiți că este necesar să discutați cu cineva specializat despre anumite dificultăți care apar în cuplu și pe care nu reușiți să le gestionați.

E mai ușor să preveniți decât să tratați!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *