Iubire de sine, stima de sine, respect de sine, încredere în sine…

Reprezintă același lucru sau sunt concepte separate? Ce presupune fiecare dintre ele? Ce înseamnă, de fapt, fiecare; cum le putem dezvolta sau de ce stagnează sau ne creează dificultăți?

Multe întrebări…răspunsuri variate.

Pentru tine ce înseamă a te iubi pe tine?

De multe ori răspunsul pe care l-am primit la această întrebare a fost: ,,dacă te iubești pe tine înseamnă că ești egoist…,,.

Așteptăm de la ceilalți să ne iubească, spunem că îi iubim pe cei dragi.

Iată o altă întrebare la care să reflectazi, fii sincer cu tine: în ce măsură și cum îi iubești pe ceilalți? Dar pe tine cum te iubești?  Te iubești, te apreciazi, îți place de tine însuți doar atunci când realizeziceea ce ți-ai propus sau cand obții mai mult decât altcineva cu care te compari? Iubire condiționată sau…

În ce fel (te) iubești?

anxietate, iubire de sine
iubire de sine, creștere, dezvoltare personală

Să te iubești pe tine însuți ține de aprecierea pe care ți-o arăți, de felul în care ai grijă de tine, de compasiunea și  înțelegerea pe care ți-o arăți, mai ales, în momentele dificile.

Să te iubești pe tine înseamnă a te accepta pe tine, a trăi (în) prezent, conștient și în acord cu tine.

Iubirea de sine ar fi simplă, dar nu e, din diverse motive.

În loc să ne iubim, ne pedepsim, ne sabotăm, ne criticăm, ne etichetăm negativ și ne menținem în tipare limitative.

Dar și iubirea de sine se exersează, se formează în timp, se crește, se dezvoltă. Așa că nu te îngrijora dacă încă nu te iubești așa cum meriți.

Dacă vrei să începi acest proces, dacă vrei să te apropii mai mult de tine, începe acum!

Iată câteva recomandări cu care poți începe:

  1. Devino conștient de vocea interioară

Fii conștient de ce anume îți comunică ea.

Să fii conștient înseamnă să te observi, să îți observi gândurile, dialogul interior, pentru a putea trăi tu cel autentic, din prezent, nu acel tu condus de idei din trecut.

Observă mesajele pe care ți le transmiți, cuvintele pe care ți le adresezi: este cu adevărat vocea ta? Sau sunt mesajele primite de-a lungul timpului din exterior, pe care le-ai integrat atât de bine, încât crezi că sunt  ale tale?

Aici găsești detaliat un exercițiu despre a monitoriza cum îți vorbești: http://psihologonlinediana.com/tu-cum-iti-vorbesti/

  1. Tu ai controlul

După ce ai identificat și conștientizat: felul în care se desfășoară dialogul tău interior, mesajele pe care ți le transmiți, care sunt ale tale, care nu îți aparțin – alege să le menții și să le cultivi doar pe cele care îți sunt folositoare.

Alege să schimbi convingerile negative pe care ți le-ai format despre tine. Pas cu pas.

Faptul că acum ești mai conștient și mai atent la felul în care vorbești cu tine, te ajută să identifici mai ușor momentele când apare vocea interioară critică, pe care o poți controla.

  1. Renunță la ce nu îți este de folos

Nu mai duce după tine tot acel bagaj care nu este al tău. Toate acele covingeri, idei, cuvinte, gânduri care nu te ridică, ci care, dimpotrivă, te țin pe loc sau care te fac să te miști greoi către tine.

Tot ceea ce crezi, poți schimba, tot ceea ce vrei poți avea, la tot ce vrei să renunți poți renunța. E necesar exercițiul și a fi conștient.

Vizualizează ceea ce duci după tine zi de zi, minut de minut, secundă de secundă.

Imaginează-ți un sac: ce alegi să pui în el, să duci cu tine: bolovani colțuroși care îți încovoaie spatele sau fulgi moi care te mângâie și îți țin spatele drept, cu care eventual îți poți (re)construi aripi?

Identifică care sunt bolovanii tăi și pune în locul lor pene, cu iubire.

  1. Iubește-te activ, nu doar declarativ

Petrece timp cu tine – o activitate care pe cât de simplă (aparent), pe atât de dificilă.

De-a lungul timpului, persoane cu care am lucrat au spus că a petrece timp cu ei înșiși a fost cea mai mare provocare la începutul drumului lor către ei.

Dar totul se face progresiv și prin repetiție.

Ieși cu tine la o cafea, găsește activități pe care să le practici singur: pictează, colorează, scrie în jurnal, scrie poezii, scrie-ți gândurile, mergi la o plimbare, ș.a..

Testează, fii răbdător cu tine și găsește ce îți face plăcere, ce ți se potrivește.

Amintește-ți ca în fiecare acțiune pe care o faci să: fii prezent și conștient de cum te porți cu tine și mesajele pe care ți le zici.

Repetă, exersează, practică; repetă, exersează, practică; repetă, exersează, practică… până simți că ai ajuns acolo unde ești tu – cel care se iubește pe sine, necondiționat.

Spor în drumul tău către tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *